Gå til hovedindhold

Mad til små børn

Få gode råd og ideer til den mad, du kan give til små børn fra 0-2 år. Se gældende anbefalinger og opskrifter om opstart med ske.

Indhold

    Inspiration til mad

    Du kan finde inspiration fra Sundhedsstyrelsen, Mejeriforeningen og fra Fødevarestyrelsen til, hvad du kan give dit barn at spise på forskellige alderstrin og til sund mad til hele familien:

    Læs også om vegetarisk og vegansk kost til spædbørn

    Gode råd om vegetarisk og vegansk kost til spædbørn (Sundhedsstyrelsen)

    Kostpjece fra Mejeriforeningen

    Læs Mejeriforeningens kostpjece

    Film: Babys første mad - fra flydende til fast føde

    Giv dit barn modermælk eller modermælkserstatning efter behov.

    Husk D-vitamin fra dit barn er 2 uger til 4 år gammelt. Har dit barn mørk hud, har det brug for D-vitamin gennem hele barndommen.

    Når dit barn kan skrabe maden af skeen med læberne, er barnet parat til at øve sig i at spise mos og drikke af kop.


    Måltider

    • Giv modermælk eller modermælkserstatning 5-6 gange i døgnet.
    • Tilbyd barnet 1-2 måltider med grød og eventuelt et måltid grøntsagsmos.
    • Giv vand af en kop.

    Forslag til grød

    Du kan give grød af majs, hirse, boghvede, havregrød eller øllebrød. Ris og quinoa bør du kun servere for barnet få gange om ugen. 

    Forslag til kartoffel/grøntsagsmos

    Du kan give mos af kogte kartofler, gulerod, blomkål, broccoli, pastinak, sødekartofler og majs.

    Du kan også give frugtmos af banan, kogt æble eller pære.

    OBS! Husk at tilsætte ½-1 tsk. fedtstof i en portion hjemmelavet grød eller mos. Det anbefales at give lidt hårdkogt æg (½æg x 2 ugentlig) for at forebygge æggeallergi.

    Du kan stille og roligt øge den faste føde til tre hovedmåltider og tre mellemmåltider om dagen, mens du vænner dit barn fra flasken. Du må gerne give barnet mindre findelt mad. Lad dit barn drikke af en kop og begynd at servere brød/skorper og blød mad i små stykker.

    Det kan dit barn nu

    • Barnet kan sidde med støtte og få mad med en ske. Husk støtte til fødderne.
    • Dit barn kan bevæge tungen fra side til side og begynde at øve sig i at tygge.
    • Hen mod 9 måneder kan barnet selv tage småbidder op med tommel- og pegefinger.

    Forslag til måltider

    • Modermælk og/eller modermælkserstatning.
    • Grød, eventuelt med frugtmos.
    • Grøntsagsmos eller små stykker med kød, fjerkræ, fisk eller indmad.
    • Brød, grøntsager og frugt at gnave af.
    • Vand eller modermælkserstatning af kop.

    Forslag til mad

    Giv gerne kød og fisk som en del af de fleste måltider. Server det gerne sammen med grønt og frugt - det fremmer optagelsen af vitaminer og mineraler.

    • Grød: Majs, ris, hirse, øllebrød, havregrød, fuldkornsgrød, byg, boghvede, quinoa.
    • Grøntsagsmos af alle slags grønsager: Kartoffel, gulerod, persille, broccoli, blomkål, grønkål, hvidkål, squash, persillerod, pastinak, avocado, majs, jordskok, rosenkål, porre, ærter, bønner. OBS! Spinat, selleri, rødbede og fennikel i begrænset omfang.
    • Frugtmos af al slags frugt (kogt eller rå): Æbler, pærer, hyben, hindbær, solbær, ribs, blommer, brombær, banan, melon, kiwi, appelsin, jordbær – dog ikke rå hyldebær.
    • Kød/fisk: Findelt okse, kalv, lam, svin, fisk, fjerkræ, hjerter, lever.
    • Pasta, ris og brød: Franskbrød og rugbrød uden kerner (begrænsede mængder ris).
    • Æg: Skal være hårdkogt.
    • Ost og tørrede bønner: Kun i små mængder.
    • Drikke: Vand eller modermælkserstatning i en kop.
    Husk at tilsætte ½-1 tsk. fedtstof i en portion hjemmelavet grød eller mos.
    Er du i tvivl, om dit barn trives udelukkende med mælk eller modermælkeerstatning? Ved du ikke helt hvornår det kan være godt at supplere med grød og mos? Tag endelig en snak med din sundhedsplejerske.
    Giv dit barn nye smagsoplevelser og så meget variation i kosten som muligt. Lad gerne barnet sidde med til bords i højstol og server maden i små stykker. Lad også dit barn drikke af en kop. Dit barn vil måske gerne forsøge selv med ske og gaffel.


    Det kan dit barn nu

    • Barnet kan sidde uden støtte.
    • Dit barn kan tygge godt og bide rugbrødsstykker og anden mad over.
    • Barnet kan spise selv med fingrene.
    • Barnet kan selv føre koppen med begge hænder
    • Dit barn vil gerne forsøge selv med ske og gaffel.

    Forslag til måltider

    • Grød.
    • Brød med fedtstof og pålæg.
    • Kartofler, ris eller pasta med grønsager og kød eller fisk.
    • Modermælk og/eller modermælkserstatning.
    • Syrnede mælkeprodukter i små mængder.
    • Komælk i små mængder i maden (max. 100 ml/dag), vand eller modermælkserstatning af kop.

    Forslag til mad

    • Kød/fisk: Svin, kalv, lam, okse, fjerkræ, lever, hjerte, rødspætte, skrubbe, ørred, laks, torsk, sild, makrel, rogn. OBS! Børn under 3 år må ikke spise store rovfisk som sildehaj, gedde, sværdfisk og tun (gælder også dåsetun).
    • Brød, bønner og gryn: Almindeligt rugbrød, andre former for brød, sukkerfri kiks, ris, (parboiled eller brune), pasta, tørrede bønner i små mængder.
    • Pålæg: Kød, fisk, leverpostej, torskerogn, makrel, hårdkogt æg.
    • Flere grønsager findelte, kogte eller rå: Agurk, tomat, urtepostej, avocado, peberfrugt, salat, radiser, karse.
    • Frisk frugt: Velegnet som pålæg, små stykker æble, appelsin, pærer, fersken.
    • Ost: Mild skæreost, flødeost i små mængder.
    • Drikke: Vand eller modermælkserstatning i kop. Husk også vand mellem måltiderne.
    • Surmælksprodukter: ½ - 1 dl A38, tykmælk eller sødmælksyoghurt.

    Dit barns appetit kan svinge meget i løbet af dagen. Du kan give den samme mad som til resten af familien, dog mindst 4-5 måltider dagligt. Dit barn kan nu drikke af en kop og behøver derfor ikke længere at få mad på flaske.

    Det kan dit barn

    • Barnet kan selv drikke af en kop.
    • Dit barn kan samle ske eller gaffel op og spise selv med ske.
    Det er ikke længere nødvendigt med ekstra fedtstof i maden.
    Mælkebehovet falder til cirka 350 ml- ½ l dagligt. Giv letmælksprodukter og kun surmælksprodukter med et proteinindhold på højst 3,5 g.

    Grød

    • 1 dl koldt vand
    • ¼-½ dl hirsemel, majsmel eller gryn (afhængig af konsistens)
    • 1 dl modermælkserstatning (færdigblandet) eller brystmælk
    • ½ tsk. fedtstof (primært vegetabilsk)

    Sådan gør du

    1. Bring vand og gryn/mel i kog under piskning.
    2. Kog videre ved svag varme et par minutter og tilsæt modermælkserstatning og fedtstof.
    3. Afkøl og server.

    Kartoffelmos med grøntsager

    • 2-3 kartofler (eller 100 g)
    • 50 g grønsager
    • 1-2 dl vand
    • ½ dl modermælkserstatning (færdigblandet) eller brystmælk
    • 1 tsk. fedtstof

    Sådan gør du

    1. Skræl kartofler og rens friske grøntsager.
    2. Skær det hele i små stykker.
    3. Kom det hele i lidt kogende vand og kog 12-15 min.
    4. Hæld vandet fra og tilsæt modermælkserstatning.
    5. Mos med gaffel eller purér gennem sigte.
    6. Tilsæt fedtstof og server.
    Lav gerne flere portioner grøntsagsmos og frys ned. Vent eventuelt med at tilsætte fedtstof og modermælkserstatning til du varmer mosen op. Så bliver konsistensen bedre. Lav gerne flere portioner, når du alligevel er i gang.


    Øllebrød

    • Et par skiver rugbrød uden kerner
    • ½ dl. modermælkserstatning eller brystmælk
    • 1 tsk fedtstof

    Sådan gør du

    1. Smuldr brødet og dæk det med vand.
    2. Sæt det i blød i mindst 1 time, gerne natten over.
    3. Kog i 2-3 minutter, og rør grøden blød.
    4. Tilsæt mælk og fedtstof lige før servering.

    Havregrød

    1. 1 dl modermælkserstatning (færdigblandet) eller brystmælk
    2. 1½ dl koldt vand
    3. 1 dl havregryn
    4. ½ tsk. fedtstof

    Sådan gør du

    1. Bring vand og gryn/mel i kog under piskning.
    2. Kog videre ved svag varme et par minutter og tilsæt modermælkserstatning og fedtstof.
    3. Afkøl og server.

    Fisk

    Læg små stykker fisk mellem to tallerkener og sæt dem på gryden med kartofler, mens den koger. Fisken er mør på få minutter.

    Kødboller

    • Rør lidt mel, lidt vand og modermælkserstatning eller brystmælk i hakket kød.
    • Form farsen til små kødboller, der koges i 5-10 minutter.
    • OBS! Brug ikke færdigrørt fars, idet den ofte indeholder salt og komælk.
    • Anret i små portioner
    • Lad dit barn deltage i familiens måltider
    • Pres aldrig dit barn til at spise
    • Giv dit barn varieret mad fra start
    • Brug altid vand fra den kolde hane til madlavning
    • Giv dit barn under 1 år modermælk eller modermælkserstatning
    • Giv først komælk i maden fra 9 måneder og i små mængder (max 100 ml/dag)
    • Giv først komælk som drikkemælk efter 1 års alderen af hensyn til proteinindholdet
    • Giv først surmælksprodukter fra 9 måneder (½-1 dl)
    • Giv først honning til dit barn fra 1 år, da det kan indeholde giftige bakteriesporer. Brød bagt med honning er ok
    • Undgå salt i maden, hvis dit barn er under 1 år
    • Giv ikke dit barn under 3 år store rovfisk som tun, gedde og haj af risiko for især kviksølvforurening. Dette gælder også tun på dåse
    • Banan og ris kan give hård mave. Giv ekstra væske, og tilbyd eventuelt øllebrød
    • Kontakt din sundhedsplejerske eller læge, hvis dit barn er forstoppet
    • Kom ikke saft, juice eller andre søde drikke i sutteflaske. Det kan give huller i tænderne
    • Undgå kiks og kager som mellemmåltider. Det giver kun lidt energi og kan påvirke appetitten til måltiderne
    • Undgå at give risdrik eller riskiks
    • Begræns risgrød til 2-3 gange om ugen. Ris kan indeholde uorganisk arsen, som i store mængder er kræftfremkaldende
    • Begræns solsikkekerner, hørfrø og kanel, samt grød af quinoa eller andre frø med højt proteinindhold
    • Giv max 50 g rosiner om ugen af risiko for svampegifte
    • Undgå hårde fødevarer til dit barn under 3 år af risiko for at få noget galt i halsen
    • Hold øje med dit barn, når det spiser

    Mad til små børn

    Du kan printe skemaet "Mad til små børn" her på dansk og engelsk:

    Pjece fra Fødevarestyrelsen

    Fødevarestyelsens pjece - Alt om kost 

    Sidst opdateret: 29. april 2024