Gå til hovedindhold

Motorisk uro er naturligt

Hvad siger børnefysioterapeuter om spædbørn med motorisk uro

Børnefysioterapeut laver motorik med baby
  • Læs op

Indhold

    At sanse verden gennem bevægelse

    Børn sanser verden, og lærer kroppen at kende gennem bevægelser – herunder både kroppens afgrænsning og evne til at bevæge sig. Derfor har spædbørn et normalt behov for bevægelses- og sansestimuli, og både hos det helt spæde barn og den lidt ældre baby er bevægelse og motorisk ”uro” derfor forventeligt og helt naturligt.

    Hos det helt spæde barn ses bevægelserne som massebevægelser, dvs. samtidige og ukontrollerede bevægelser af arme og ben. I takt med at babyer bliver ældre, bliver de i stand til at udføre mere målrettede og koordinerede bevægelser med kroppen og motoriske milepæle opnås. I denne tid har de fortsat oftest et stort bevægelsesbehov.

    Den taktile sans (berøringssansen), muskel-led-sansen og den vestibulære sans (balancesansen)

    Når babyen bevæger sig, stimuleres særligt den taktile sans (berøringssansen), muskel-led-sansen og den vestibulære sans (balancesansen).

    Den lille baby kan fremstå motorisk urolig, når det i rygliggende banker fødderne i underlaget, eller når det igen og igen havner på tværs i den ene ende af sengen. Det lidt større barn kan virke motorisk uroligt, når det hele tiden forsøger at kravle op på møbler og andre ting, eller forsøger at komme ud af højstolen under spisning. Begge dele er forventeligt og oftest en naturlig del af en helt normal udvikling, da det er forsøg på at udforske kroppen og verden.

    Bevægelserne og uroen ses mest i vågen tid, men kan også forekomme, når baby sover

    I nogle tilfælde kan babys bevægelsesbehov komme til at gribe forstyrrende ind i evnen til at falde i søvn eller blive i søvnen i længere tid ad gangen. Vær opmærksom på at det er forventeligt at babyen/det lille barn har brug for hjælp til at falde i søvn. Hav ligeledes opmærksomhed på hvad der er det forventelige i forhold til babyers søvnbehov og søvnmønster.

    Konstant bevægelse/motorisk uro kan ligeledes udfordre, hvis det forstyrrer barnets fokus i forbindelse med amning/spisning.

    Aktiviteter med stimulation af muskel-led-sansen i vågen tid vil ofte kunne stille babyens behov for at bevæge sig, og det vil i mange tilfælde kunne dæmpe behovet for bevægelse og dermed motorisk uro, f.eks. under putning/søvn. Ligeledes kan aktiviteterne tænkes ind før amning/spisning. Muskel-ledsansen stimuleres, når baby laver muskelkrævende arbejde/aktiviteter. Den kan også stimuleres passivt, f.eks. via trykmassage og ledkompressioner (eksempler på aktiviteter gives i det følgende).

    Det kan være hensigtsmæssigt at nedregulere mængden af stimuli og bevægelse frem til søvnen, så baby fornemmer, at et ”temposkift” er på vej, og får muligheden for at falde til ro. 

    Aktiviteter til at dæmpe motorisk uro

    Muskelkrævende arbejde

    Aktiviteter hvor baby skal ase og mase og bruge kræfter. Maveleje, løft af ben i rygliggende, trille, pivotere, krybe, kravle er alle eksempler på sådanne aktiviteter. Når babyen er i stand til det, er det også en god ide at krybe og kravle op/ned ad små niveauforskelle. Se eksempler på muskelkrævende arbejde (babyen på filmen er 6 mdr.):

    Trykmassage evt. i kombination med ledkompressioner

    Hav baby siddende op ad dig eller liggende (babyen på filmen er 6 mdr.):

    Berøring

    Faste rolige strøg langs krop, arme og ben – direkte på huden eller udenpå tøjet.

    Legetøj

    Hav gerne opmærksomhed på om legetøjet er passende i forhold til barnets alder, dvs. at det er passende at håndtere og undersøge for barnet, ikke for let eller svært at lege med/holde ved. Overvej også gerne udskiftning af legetøj, så der hele tiden er noget spændende. Legetøj kan være mange ting, en grydeske og en tom madboks kan være spændende for et lille barn. 

    Det kan være svært at give præcise anvisninger på, hvor meget og hvor lidt der virker, og har effekt. Vi anbefaler, at man prøver sig stille og roligt frem med et eller flere af ovennævnte tiltag, og vurderer, om det har beroligende effekt. Det må ikke betragtes som ”quick fix”, og det er relevant at vurdere effekt over en periode på ca. 2 uger.

    Urolig søvn

    Hvad kan der gøres i vågen tid og under søvn?

    Begræns pladsen i sengen. Vær opmærksom på at der ikke ligger løse ting i sengen, som babyen kan få hen over hovedet. 

    Samle arme og ben omkring kroppens midtlinje.

    Svøbe/pakke fast ind i dynen – vær opmærksom på at baby ikke får det for varmt (babyen på filmen er 6 mdr.):

    Trykmassage - faste, dybe tryk på kroppen, arme/hænder, ben/fødder før putning eller i forbindelse med putning. Se videoen ” Liggende – dybe tryk på kroppen”.

    Babyer, som har behov for at blive vugget i søvn, eller som sover bedst under bevægelse, kan også ofte have gavn af ovennævnte tiltag. Det kan ofte mindske behovet for bevægelse under både indsovningen og søvnen.

    Faktorer der kan øge motorisk uro

    Samtidig med at motorisk uro og stort bevægelsesbehov hos babyen/det lille barn skal opleves som en del af en normal udvikling, er der en række faktorer, som kan øge den motoriske uro.

    • Sult/tørst.
    • Smerter: mavekneb, øreproblemer, frembrud af tænder, refluks.
    • For mange indtryk hen over dagen, f.eks. pakket dagsprogram i familien hvor der er højt tempo, mange og skiftende aktiviteter.
    • Mangel på/dårlig søvn.

    Andre gode overvejelser

    Babyer kan have en døgnrytme ift. motorisk uro. For mange tager den til op ad dagen og om aftenen. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at drosle ned for aktivitetsniveau og indtryk/stimuli sidst på dagen. Det kan også være relevant at overveje, om baby får for mange indtryk/stimuli i løbet af den første del af dagen, som hober sig op, og giver uroen sidst på dagen.

    Genkendelige rutiner vil ofte kunne bidrage til en større motorisk ro hos mange babyer.

    Babyer (og børn generelt) påvirkes af forældres og andre menneskers nervesystemer. Det kaldes også at de samregulerer. Babyer påvirkes af om forældrene er f.eks. rolige eller hektiske. Det vil sige, at hvis forældrene er rolige, vil det ofte også være lettere for baby at falde til ro. Det kan være svært at bevare roen, hvis man har en baby, der er urolig og svær at få til at sove. Derfor er det godt, hvis mor og far kan skiftes lidt, hvis man selv bliver urolig. Du kan forsøge at tage dybe vejrtrækninger og hjælpe dig selv til ro, dette vil ofte smitte af på baby.

    Som nævnt i ovenstående er motorisk uro hos babyer naturligt og en forventelig del af deres udvikling. Derfor kan det også være godt at være bevidst om, at motorisk uro kan forekomme i forskellig grad i forskellige perioder i udviklingen, og at det kan gå over af sig selv.

    Sidst opdateret: 7. august 2024