Gå til hovedindhold

Middagsluren

Små børn har brug for søvn om dagen, afhængig af deres alder. Barnets samlede behov for søvn over hele døgnet er afgørende for, hvor mange lure og hvor længe det er godt for barnet at sove om dagen.

 • Læs op

Indhold

  Et barn mellem 0-1 år sover typisk 3 lure om dagen. Omkring 1-årsalderen kan barnet sikkert nøjes med 1-2 lure. Et barn i børnehavealderen sover måske ikke lur mere, men kan i perioder alligevel have brug for en lille lur, hvis der sker mange nye ting i barnets liv.

  Må man vække et barn?

  Der er mange forskellige holdninger til børns søvn og middagslur især. Nogen mener, man ikke skal vække børn, da de er mere friske og veltilpasse ved at blive udsovet. Andre kan have den modsatte holdning.

  Søvneksperter diskuterer også spørgsmålet, men generelt er man enige om, at det vigtigste for barnet er, at det får sit fulde søvnbehov dækket i løbet af hele døgnet, og at det ikke er skadeligt at vække børn, hverken om morgenen eller om dagen.

  Ligeledes anbefales det, at barnet får langt det meste af sit søvnbehov dækket om natten frem for at sove lange lure om dagen – især når vi taler om børn over 8-10 mdr.
  Et eksempel: et barn på 8 mdr. har brug for ca. 14 timers søvn i døgnet. Hvis barnet sover 11 timer om natten, har det brug for 3 timers søvn om dagen. Hvis barnet sover mere end de tre timer om dagen, kan det være svært at få barnet til at sove om aftenen, og nattesøvnen vil blive forkortet.

  Det er derfor vigtigt at tilrettelægge døgnrytmen sådan, at barnet er naturligt træt om aftenen og en god lang nattesøvn fremmes. Det betyder også, at man om dagen må hjælpe barnet til lure på hensigtsmæssige tidspunkter, og ikke lade det sove for sent på eftermiddagen.

  Hvis barnet er kommet ind i en dårlig søvnrytme, tager det tid at ændre. Lav en plan i samarbejde med dem, der passer barnet om dagen, så barnet får dækket sit søvnbehov på en god måde.