Flaske

Til dig som giver flaske

At give sit barn mad på flaske er for nogle det oplagte valg, for andre en nødvendighed. Dit barns behov for mad, tryghed og kontakt opfyldes også, selv om du giver dit barn flaske i stedet for at amme.

Udmalket mælk eller modermælkserstatning
Er dit barn nyfødt, kan du vælge at malke ud og give flaske på udmalket mælk eller modermælkserstatning.

Hvis du malker ud, kan du bruge mælken med det samme eller opbevare mælken på flaske. Ved opbevaring lukker du flasken til og køler den af under rindende koldt vand. Sæt den bagefter i køleskab eller fryser. Mælken kan holde i 3 døgn i køleskab (max 5 grader) eller 6 måneder i fryser (-18 grader).

Bruger du modermælkserstatning, skal du vælge et mærke, som er beregnet til nyfødte. Der findes mange forskellige mærker både som pulver og færdigblandede ”brikker”. De er alle underlagt lovgivning for at sikre kvaliteten og fremstilles, så de ligner modermælk så meget som muligt.

Hvis dit barn er født for tidligt
Hvis dit barn er født for tidligt, er særligt disponeret for allergi, eller diagnosticeret allergiker, skal du bruge en speciel modermælkserstatning. Spørg din læge eller sundhedsplejerske.

Dit nyfødte barn vil i starten spise hyppigt og uregelmæssigt. Tilbyd dit barn flaske, når det viser tegn på sult. Det er forskelligt, hvor meget børn spiser ved det enkelte måltid og pr. døgn. Lad dit barn selv bestemme, hvor længe og hvor meget det vil spise.

Fra dit barn er en uge gammel, har det brug for at spise en døgnmængde, der svarer til cirka 1/6 af sin vægt, fordelt på 6-8 måltider.

Eksempel:
Et barn på 3600 gram har brug for 600 ml mælk i døgnet. Hvis barnet spiser 6 gange i løbet af døgnet, svarer det til 100 ml pr. måltid. Er dit barn født før 37. uge, har det typisk brug for at spise en mængde, der svarer til 1/5 af sin vægt i døgnet.

Hvordan ved du, om dit barn trives?

Dit barn trives, når det:

 • er vågent og interesseret i kontakt
 • har lyst til mad og spiser mindst 6 gange i døgnet
 • har normal hudfarve
 • har 6-8 våde bleer i døgnet
 • prutter og har gang i maven

Når dit barn får modermælkserstatning, skal det helst have afføring hver dag. Hvis afføringen bliver for fast, eller dit barn har problemer med maven, skal du kontakte lægen eller sundhedsplejersken.

God hygiejne er vigtig, for at dit barn ikke bliver syg. Vask derfor altid hænder, før du tilbereder modermælkserstatning og brug altid ren flaske, sut og måleske.

Sådan gør du:

 • Lad den kolde hane løbe, inden du tapper vandet
 • Kog vandet og afkøl til ca. 40 grader
 • Tilsæt modermælkserstatning. Følg brugsansvisningen på pakken nøje.

Når dit barn er 4 måneder, kan du undlade at koge vandet, hvis dit barn er rask, og hvis maden serveres med det samme.

Hvor mange flasker skal du tilberede ad gangen?

 • I de første 2 måneder tilbereder du flaskerne fra gang til gang for at undgå infektioner. Du kan vælge at stille kogt vand i køleskabet. Når dit barn skal have flasken, kan du varme vandet op til spisetemperatur og tilsætte modermælkerstatningen. Kogt vand kan holde sig 24 timer i køleskab.
 • Når dit barn er 2 måneder, kan du tilberede til et døgn ad gangen.

 Du skal være særligt opmærksom på, at:

 • er dit barn født for tidligt, eller har en immunsygdom, skal du altid tilberede én flaske ad gangen.
 • opvarmet mælk kan holde cirka ½-1 time og må ikke genopvarmes.
Hvordan varmer du mælken op?
Du kan opvarme flasken med modermælk eller modermælkserstatning i varmt vand eller i mikrobølgeovn. Husk at ryste flasken, så varmen fordeler sig jævnt. Tjek temperaturen ved at dryppe et par dråber mælk på håndleddet. Hvis mælken føles hverken for varm eller kold, er mælken spiseklar.
Frossen modermælk tør du langsomt op i køleskab. Frossen mælk kan holde et døgn i køleskabet, og optøet mælk må ikke fryses igen. Kasser altid overskydende rester af mælk.

Når du skal på tur
Når du skal hjemmefra, kan du medbringe ”brikker” af færdigblandet modermælkserstatning, som du hælder på en ren flaske umiddelbart før måltidet. Du kan også medbringe kogt vand som anført ovenfor, og blande pulveret i umiddelbart før måltidet.

Varm mælk samler bakterier, og det er derfor nødvendigt med god hygiejne, når du gør flasker og sutter rene. Mælkerester sidder især i skruegangen og på kanterne af flasken.

Sådan gør du:

 • Skyl flaskerne i koldt vand.
 • Vaks med flaskerenser og opvaskemiddel i varmt vand.
 • Gnid sutterne med groft salt for at fjerne mælkerester.
 • Skyl flasker og sutter grundigt, læg dem i en gryde eller beholder dækket helt af vand.
 • Kog flasker og sutter, eller sæt dem i mikroovn dækket af sæbevand i 5 minutter.
 • Hæld vandet fra og opbevar flasker og sutter tørt og tildækket.
Har du en opvaskemaskine, kan du rengøre flaskerne som ovenfor og vaske ved minimum 65 grader med tørreprogram.

Når du giver dit barn flaske, har I mulighed for at få en hyggelig stund sammen. Det er vigtigt for dit barn, at det for det meste er de samme mennesker, der giver det mad, helst mor og far.

Du kan sidde eller lægge dig med barnet i favnen et roligt sted. Hold flasken, så der ikke kommer luft i sutten. Lad dit barn få en lille pause under måltidet for at bøvse.

Et måltid varer som regel 15-20 min. Lad ikke dit barn ligge alene med flasken.